post

Sterke wachtwoorden maken doe je zo

Deze week publiceerde Splashdata opnieuw een overzicht van de slechtste wachtwoorden van afgelopen jaar. Uiteraard sta ik even stil bij deze lijst, maar waar ik het vooral over wil hebben is hoe je zelf sterke wachtwoorden maakt. De beste tips voor jullie op een rijtje.

Een sterk wachtwoord is belangrijk zodat je zeker weet dat alleen JIJ bij je persoonlijke gegevens en data kan en misbruikt voorkomen wordt. Des te groter is mijn verbazing als ik de lijst van slechtste wachtwoorden van afgelopen jaar bekijk.

Even kort: hoe is deze lijst samengesteld? Hiervoor keek Splashdata naar ruim 2 miljoen gehackte wachtwoorden die openbaar zijn gemaakt.

Met stip boven aan de lijst staat, evenals in 2014, de cijferreeks ‘123456’. Ook de inlogcode ‘password’ wordt nog altijd door veel mensen gebruikt. Ook ‘qwerty’, ‘123456789’ en ‘football’ staan hoog op de lijst. Hoogste nieuwkomer in de lijst is het wachtwoord ‘welcome’, gevolgd door ‘1234567890’. Zelfs Star Wars weet dit jaar de lijst te halen, tot twee keer toe zelfs: op plaats 23 vinden we ‘solo’ (achternaam van één van de hoofdpersonages) en op nummer 25 ‘starwars’. Wellicht dat het nieuws rondom de nieuwe film The Force Awakens hier een rol heeft gespeeld.

Onderaan dit artikel kun je de hele lijst bekijken.

Zo moet het dus niet. Hoe maak je sterke wachtwoorden?

Sterke wachtwoorden maken is niet zo moeilijk als men soms denkt. Als je de onderstaande regeltjes opvolgt maak jij ook in no-time sterke wachtwoorden.

  1. Gebruik zowel hoofd- als kleine letters.
  2. Gebruik naast letters ook cijfers en speciale tekens als @, # of &.
  3. Neem geen bestaand woord als wachtwoord. Kies in plaats daarvan voor een zin, neem van ieder woord de eerste letter en zet deze naast elkaar.
  4. Zorg dat je wachtwoord tenminste 8, maar liever meer karakters lang is.

Een voorbeeld

Stel dat je een wachtwoord moet verzinnen voor je Hotmail account. Bedenk hiervoor een zin die je makkelijk onthoudt en associeert met de e-maildienst van Microsoft. Bijvoorbeeld: ‘ik wil inloggen op mijn e-mail en contacten onderhouden’. Van ieder woord zetten we de eerste letter naast elkaar.

iwiomeeco

Allereerst verwerken we enkele hoofd- en kleine letters in dit woord.

IwiomEecO

Dan wat speciale tekens. Omdat we met een e-mailadres te maken is een apenstaartje wel toepasselijk. Het wachtwoord wordt dan:

@IwiomEecO!

Of met nog iets meer variatie:

@Hot= IwiomEecO!

Ik heb bewust ‘Hot’ toegevoegd zodat je makkelijker kunt onthouden dat het hier om Hotmail gaat en niet een ander e-mailaccount.

Tot slot voegen we nog wat cijfers toe aan het wachtwoord, zoals je geboortedag of enkele cijfers van je pincode (nooit je gehele pincode of nummer van je creditcard!).  Het eindresultaat wordt dan:

@Hot= IwiomEecO!22

Een sterk wachtwoord dat anderen in nog geen honderd jaar ooit zal raden.

Andere tips

Tot slot nog wat andere tips als het internetveiligheid en wachtwoordbescherming gaat.

  1. Gebruik hetzelfde wachtwoord nooit voor meerdere diensten tegelijk. Als ze één wachtwoord hebben weten te bemachtigen, dan hebben ze toegang tot al deze online diensten. Op deze manier maak je het hackers wel heel erg gemakkelijk.
  2. Vind je het maar lastig om al deze verschillende wachtwoorden te onthouden? Maak dan gebruik van een wachtwoordbeheerder als LastPass of 1Password. Daar sla je veilig en versleuteld de wachtwoorden van al je accounts en profielen op.
  3. Vertrouw je de bovenstaande apps niet? Dan kun je je wachtwoorden ook beveiligd opslaan in een Word-bestand. Verzin een misleidende bestandsnaam als ‘Kookrecepten’ om eventuele hackers op een dwaalspoor te zetten.
  4. Moeite met wachtwoorden verzinnen? Op internet zijn allerlei soorten password generators te vinden als Strong Password Generator.
  5. Voor Paradigit heb ik een artikel geschreven met daarin een aantal tips om je tablet te beveiligen.
  6. Als je het perfect wil doen, dan verander je om de paar weken je wachtwoorden.

Doe er je voordeel mee!

Nuttig artikel? Vergeet dan vooral niet om hem te delen met je vrienden en collega’s.

Op mijn Pinterest account vind je meerdere van dit soort nuttige infographics. Ga vooral eens kijken!

TeamsID IG Worst Password V3

 

Bron: Splashdata

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.