post

Terugblik op 2015

Het eerste jaar van dBird Webredactie en Copywriting zit er op. Het afgelopen jaar heb ik veel meegemaakt, veel geleerd en vooral erg veel geschreven. Een goede gelegenheid om terug te blikken en vooruit te kijken. 

Terugblik: de eerste maanden

2015 was een spannend jaar. Als kersverse zzp’er komt er in korte tijd veel op je af en moet je gelijk aan de bak: zo moet je je administratie opzetten, klanten werven (acquisitie), een VAR regelen, een website bouwen, een huisstijl ontwerpen, drukwerk regelen, en ga zo maar door. Ook moest ik in amper twee maanden tijd en complete cursus  opzetten en verzorgen. In het begin waren mijn dagen te kort en leek ik tijd tekort te komen. Weken van 40 à 50 uur waren niet ongewoon. Het was soms enorm afzien, maar je hebt weinig keus: er moet immers brood op de plank komen.

En dan was er begin januari de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, de grootste consumentenelektronicabeurs ter wereld. Fabrikanten gebruiken dit podium om hun nieuwste tablets, smartphones, wearables en andere producten aan de wereld te tonen. Voor TabletGuide heb ik verslag gedaan van deze beurs. Erg leuk om te doen, maar het is wel een klus die veel tijd en energie van je vergt.

Februari stond in het teken van mijn ‘Spoedcursus website bouwen met WordPress’. Met Stichting De Opstap Nijmegen had ik afspraken gemaakt dat ik deze cursus zou aanbieden. In deze training leer ik cursisten hoe zij een eigen website van de grond af bouwen, zonder enige programmeerkennis. In een maand tijd heb ik de volledige cursus uit de grond gestampt zodat in maart de eerste ronde kon plaatsvinden.

Kortom, het begin van dBird Webredactie en Copywriting verliep nogal hectisch.

TypemachineAcquisitie

Klanten werven of acquisitie is een vak apart. Hoe vind je potentiële opdrachtgevers? Hoe benader je ze? Hoe kom je tot prijsafspraken? Als zzp’er moet je jezelf deze vaardigheden snel meester maken. Gelukkig kreeg ik meer dan genoeg tips vanuit mijn omgeving van ervaren ondernemers, waarvoor dank.

Prijsafspraken zijn uiteraard erg belangrijk, maar minstens net zo belangrijk zijn goede werkafspraken. Dat ondervond ik aan den lijve bij één van mijn opdrachtgevers -die ik hier uiteraard niet bij naam noem. We hadden al enkele keren via de e-mail en telefonisch contact gehad en op een gegeven moment bezocht ik zijn kantoor voor een kennismakingsgesprek. Het klikte goed tussen ons en ik dacht bij mezelf dat alles wel goed zou komen en ik niet alles tot in detail hoefde te regelen. Een vergissing van de bovenste plank, zo bleek al snel genoeg.

Ik werd behandeld als een werknemer: de klant probeerde me werktijden op te leggen en verzon met regelmaat allerlei nieuwe ‘regels’ die nooit besproken waren. Sterker nog: hij verlangde zelfs dat ik tegenover hem verantwoording aflegde over wie ik als klant mocht benaderen en aannemen. Meerdere malen heb ik uitgelegd dat het zo niet werkt in de praktijk, dat ik over mijn eigen acquisitie ga en hem geen verantwoording schuldig ben. Tevergeefs. Onze samenwerking was dan ook een kort leven beschoren.

Het was zeker niet de meest prettige ervaring van afgelopen jaar, maar wel een waardevolle les. Hopelijk dat jullie, mijn lezers, deze tip ter harte nemen.

Een tweede acquisitietip: laat je gezicht zien op verjaardagsfeesten, maak een praatje met mensen die niet of minder goed kent en zeg wat je in het dagelijkse leven doet. Je weet immers nooit hoe een koe een haas vangt.

En tot slot: schakel je netwerk in om opdrachten binnen te halen. ‘Het gaat er niet om wat je kent, maar wie je kent’, zo is mij in het verleden meer dan eens verteld. En het adagium blijkt nog te kloppen ook. 
Tijdschriftpublicatie in PCM (december 2015)

Hoogtepunten

Afgezien van de bovenstaande nare ervaring, kent 2015 voornamelijk hoogtepunten.

Om te beginnen heb ik veel nieuwe mensen leren kennen. Via hen heb ik vele opdrachten gekregen en mijn portfolio kunnen uitbreiden. Een geweldige manier om ‘meters’ te maken als nieuwkomer.

Mijn ‘Spoedcursus website bouwen met WordPress’ overtrof al mijn verwachtingen. De eerste ronde vond plaats in maart en was in no-time helemaal volgeboekt. Omdat de cursus zo populair was heb ik in september en oktober een tweede ronde verzorgd. Nog altijd melden cursisten zich bij Stichting De Opstap dat ze willen deelnemen aan mijn cursus. Inmiddels kent de training zelfs een wachtlijst! Vanwege de aanhoudende populariteit vindt in januari 2016 de derde ronde plaats. Ook hebben zich diverse kandidaten gemeld voor privéles.

Waar ik eveneens zeer trots op ben is mijn eerste tijdschriftpublicatie in het decembernummer van Personal Computer Magazine (PCM). Het is een review over de Dell Latitude 12 Rugged Tablet.

Contentcreatie

Zoals ik al zei heb ik het afgelopen jaar heel veel artikelen geschreven. Een overzicht van het soort en aantal berichten:

  • Nieuwsberichten: 1.068
  • Reviews: 27 (inclusief tijdschriftartikel)
  • Achtergrondartikelen/tips & trucs: 100
  • Tablet koopgids: inleidend artikel + 6 artikelen voor verdere verdieping (totaal: 5.600 woorden)

Alles bij elkaar opgeteld is dat 1.202 artikelen en meer dan 525.000 woorden. Dit is exclusief de content die ik voor deze website heb geschreven, andere sites die ik onderhoud en de ‘Spoedcursus website bouwen met WordPress’.

Content

2016

Hoe ziet komend jaar eruit? Om te beginnen ga ik door met schrijven voor TabletGuide en PCM. Zo krijg ik in dezer dagen de BlackBerry Priv, het eerste toestel van BlackBerry (voorheen Research In Motion of RIM) dat op Google’s besturingssysteem Android draait. Dat wordt mijn eerste review voor PCM voor komend jaar. Deze verschijnt zowel op de website als in het tijdschrift.

Voor Foon4U, een nieuwe opdrachtgever, ga ik interviews houden om klantervaringen bij diverse providers in kaart te brengen.

De onderhoudswerkzaamheden aan de website die ik momenteel voor enkele partijen verricht gaan eveneens door.

Met Stichting De Opstap ga ik begin volgend jaar opnieuw om tafel zitten om de ‘Spoedcursus website bouwen met WordPress’ vaker aan te bieden. Wellicht dat ik dan 7 in plaats van 5 avonden uittrek voor de cursus. Tevens hebben zich al enkele kandidaten gemeld voor privéles.

Tot slot heb ik momenteel contact met enkele potentiële opdrachtgevers om in 2016 wat werkzaamheden te verrichten.

2016 belooft wederom een productief jaar te worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.