post

Terugblik op 2016 en prijsvraag

Mijn tweede jaar als ondernemer zit er op. Kortom, de perfecte gelegenheid om te kijken hoe het afgelopen jaar met m’n bedrijf is vergaan en de balans op te maken. Daarnaast kijk ik, voor zover mogelijk, wat komend jaar gaat brengen. En voor het eerst ook een prijsvraag. Lees dus snel verder hoe je kans kunt maken op een mooie prijs.

Meer en meer opdrachten

In 2015 stond mijn bedrijf in aanbouw. Ik moest bergen met werk verzetten om een administratie op te bouwen, een website te bouwen, huisstijl te ontwikkelen, cursus op te zetten en dergelijke randzaken. dBird Webredactie en Copywriting stond letterlijk in de steigers. De uitbouw van mijn bedrijf is afgelopen jaar doorgegaan. De zaken verliepen goed en heb flink wat schrijfopdrachten weten binnen te halen. Over de oogst van afgelopen jaar zal ik straks nog wat meer zeggen.

In de eerste helft heb ik flink aan acquisitie gedaan. Ik benaderde diverse techswebsites met de vraag of ik iets voor hen kon betekenen. In de meeste gevallen was het antwoord positief en kon ik aan de slag. Natuurlijk ben ik blij met al mijn opdrachtgevers, maar drie daarvan wil ik in het bijzonder noemen: NieuweMobiel.nl, Sorto BV en Webaholics Internet Marketing. Drie nieuwe klanten waar ik vele leuke en interessante schrijfopdrachten voor heb mogen verrichten. Voor de laatste twee lever ik nog altijd wekelijks nieuwe artikelen aan.

In de jaren voordat ik begon met ondernemen verstuurde ik honderden sollicitatiebrieven. Keer op keer volgde de afwijzing, of slechts een kortstondige aanstelling. Al met al niet bepaald bevredigend en ik voelde me meer dan eens behoorlijk gedesillusioneerd. Sinds ik voor mezelf ben begonnen lijkt het wel alsof ik overal aan de bak kan. Mensen zien dat ik jong en ervaren ben op mijn vakgebied en maken daarom graag gebruik van mijn diensten. Sterker nog, afgelopen jaar ben ik meer dan eens actief benaderd met de vraag of ik iets voor anderen kon betekenen. Het heeft me een enorme confidence boost gegeven.

Portfolio Reshift Digital Android MasterHoogtepunten

2016 kent bijna alleen maar hoogtepunten. Zoals gezegd heb ik niet vele nieuwe opdrachtgevers weten binnen te slepen, maar dat is uiteraard niet alles. Zo schreef ik eind vorig jaar dat ik zeer blij was met mijn eerste tijdschriftpublicatie bij Reshift Digital. Het aantal tijdschriftartikelen op mijn naam nam het afgelopen jaar flink toe. Zo schreef ik onder meer reviews over de Microsoft Lumia 650, Acer Predator 8 en de Motorola Moto 360 (2nd generation). Het trotst ben ik op de artikelen die ik voor een Android Special heb mogen schrijven. Voor dit tijdschrift schreef ik twee artikelen: ‘Vergeet Apple en Microsoft. 10 redenen waarom we massaal kiezen voor Android’ en ‘Malware? Diefstal? Do’s en don’ts voor een veilig toestel’. Het heeft me flink wat tijd gekost, maar ben erg trots dat ik deze stukken op mijn naam kan zetten.

Een ander hoogtepunt is dat mijn cursus ‘Website bouwen met WordPress’ iedere keer opnieuw helemaal vol zat. Stichting De Opstap of cursisten mailden me geregeld met de vraag of er niet nog ruimte was één of twee extra kandidaten. Verschillende mensen klopten bij me aan met de vraag of ze niet enkele uurtjes privéles konden krijgen. De cursus was zo succesvol en mijn bord zat zo vol met schrijfopdrachten dat ik op een gegeven moment tegen een muur aanliep. Ik maakte soms dagen van 16 uur. Werkweken van 50 tot 60 uur leken de normaalste zaak van de wereld. Op een gegeven moment werd het me te veel en moest ik noodgedwongen de cursus stopzetten. Overspannen thuiszitten is immers ook geen optie voor een ondernemer. Een waardevolle les over de gevaren van te veel hooi op mijn vork nemen.

Al met al heb ik mijn portfolio in 2016 flink kunnen uitbouwen.

Dit jaar heb ik voor het eerst relatiegeschenken uitgedeeld aan mijn opdrachtgevers: een luxe Parker pennenset waar ik mijn bedrijfslogo op had laten lasergraferen. Het was mijn manier om te laten zien hoe ontzettend blij ik was met de zaken die ik afgelopen jaar heb mogen verrichten. Mijn opdrachtgevers waren hier er blij mee en ik kreeg dan ook veel lof hiervoor. Als de zaken volgend jaar weer zo goed gaan, deel ik uiteraard opnieuw relatiegeschenken uit. Moet ik wel iets anders verzinnen dan een Parker-pen met bedrijfslogo.

2017

Wat komend jaar gaat brengen is natuurlijk moeilijk te voorspellen. Ik kan alleen maar hopen dat de zaken net zo goed blijven lopen als nu het geval is. Mijn huidige opdrachtgevers hebben aangegeven dat ze op dezelfde voet  willen doorgaan als afgelopen jaar. Maar ik heb grotere ambities.

Waar ik komend jaar actief aan wil werken is het verspreiden van de naamsbekendheid van dBird. Op wat voor manier precies moet ik nog over nadenken. De prijsvraag die hierna volgt is een eerste goede stap.

Een ander concreet voornemen is dat ik meer instructievideo’s voor YouTube wil opnemen. Mijn mogelijkheden hiertoe zijn enigszins beperkt omdat ik met een zoon van 13 maanden oud thuis zit. Hij verkent momenteel de wereld om zich heen door overal naar toe te kruipen, langs af te lopen en in zijn mond te stoppen. Probeer maar eens te vragen of deze ‘zwetsmous’ een uurtje stil kan zijn ;o) Nu mijn vrouw en ik een oppas hebben op vrijdagochtend hoop ik iets meer mogelijkheden te hebben om video’s op te nemen.

Prijsvraag dBird Webredactie en Copywriting 2016

Prijsvraag

Dan is het nu de hoogste tijd voor de prijsvraag. In plaats van te zeggen hoeveel ik afgelopen jaar heb geschreven, wil ik er een prijsvraag van maken. De vraag is heel concreet:

Hoeveel woorden heb ik afgelopen jaar geschreven voor al mijn opdrachtgevers bij elkaar opgeteld?

Wat moet je daarvoor doen? Ga naar de Facebookpagina van dBird Webredactie en Copywriting, geef deze een like en deel hem met je Facebook vrienden en vriendinnen. Laat een reactie achter onder het bericht waarin je een schatting geeft van het aantal woorden dat ik heb geschreven. Je mag ook onder deze blog een reactie achterlaten met daarin je antwoord. Wie het dichtst in de buurt zit van het juiste antwoord wint.

Tip: om jullie enigszins op weg te helpen raad ik om de blog ‘Terugblik op 2015’ nog eens goed te lezen. Dan weten jullie hoeveel woorden ik destijds heb geschreven.

 

Veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.