post

Zo vaak zoeken we op internet naar informatie over anderen

Eén op de vier Nederlanders zegt dat de beschikbare informatie op internet geen goed beeld geeft over hem- of haarzelf. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor als je op zoek bent naar een baan, of als je als ZZP’er opdrachten probeert binnen te slepen.

Dat blijkt uit onderzoek van Mijn Online IDentiteit onder 1.532 Nederlanders.

Uit de enquête blijkt verder dat we allemaal wel eens op zoek gaan naar informatie over anderen. Maar liefst 98% geeft aan wel eens op internet te hebben gezocht naar een ander persoon. Ongeveer zes op de tien respondenten (59%) zegt het niet normaal te vinden als iemand op basis van deze informatie een oordeel vormt. Echter, 92% van de ondervraagden geeft wel toe dat hij zich hierdoor laat leiden als op zoek is naar bijvoorbeeld een klusjesman of ZZP’er.

Martijn Barten, oprichter van Mijn Online IDentiteit, benadrukt het belang van het beeld dat men vormt naar aanleiding van een zoekopdracht op internet.

“Online identiteit wordt steeds belangrijker. Een eerste online indruk kan bepalend zijn of je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek of dat een klant voor jouw bedrijf kiest. Je hebt maar één kans voor een eerste online indruk.”

Positieve beeldvorming

Omdat recruiters steeds vaker een achtergrondcheck uitvoeren naar potentiële werknemers voor een functie, is het belangrijk dat ze direct een positief beeld over de kandidaat krijgen. Daarom is het belangrijk dat je je bewust bent van de informatie er over jou online is te vinden. “Alle gevonden informatie over jou op het internet draagt bij aan de beeldvorming die mensen over jou hebben”, zo zegt Barten.

Een belangrijke bron voor online informatie over anderen vormen social media. Daar zoeken we niet alleen naar een profielfoto, maar ook contactinformatie en werkgerelateerde informatie, zoals je arbeidsverleden.

Driekwart van de ondervraagden (78%) geeft aan dat ze niet verder kijken dan de eerste twee pagina’s van zoekmachines. Op de vraag hoe vaak we naar informatie over anderen zoeken op internet, zegt slechts 5% dat ze dat slechts één of twee keer heeft gedaan. Met andere woorden, er wordt waarschijnlijk vaker op je naam gegoogled dan je misschien denkt.

De belangrijkste onderzoeksresultaten zijn in de infographic vermeld die je onder dit artikel terugvindt.

Tips voor online reputatiemanagement

Mijn Online IDentiteit heeft op zijn website diverse artikelen gewijd aan de vraag hoe je je online reputatie kunt beheren. Eén van die artikelen is ‘6 tips over zoekmachine reputatie’ van Willem van Lynden. Hierin geeft hij een aantal adviezen die je zelf kunt implementeren om een zo positief mogelijk beeld over jezelf te schetsen. Denk bijvoorbeeld aan een goede profielfoto op je social media kanalen, maar ook het registreren en online gooien van een eigen website. Ook in het artikel ‘Tips om jouw online reputatiemanagement te managen’ geeft de auteur diverse tips om een positief beeld over jezelf te creëren op internet.

Al met al genoeg materie om over na te denken en mee aan de slag te gaan.

 

Wat doe jij om een goed beeld over jezelf te scheppen op internet?

Infographic Wie zoekt Wie op het internet onderzoek 1200-3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.