post

Taal wijzigen in Photoshop CC

Adobe brengt regelmatig nieuwe updates naar Photoshop CC. De meesten juichen om de nieuwe functies en toevoegingen, maar er kleeft ook een keerzijde aan: de taalinstellingen worden teruggezet naar het Nederlands. Als je in het verleden met een Nederlandstalige versie van Photoshop hebt gewerkt, dan is er niets aan de hand. Ben je daarentegen, net als ik, gewend aan Engels? Dan heb ik een verrassend eenvoudige manier om de taal te wijzigen van het Nederlands naar het Engels.

Wat is Adobe CC?

Allereerst even kort wat Photoshop CC inhoudt. De letters ‘CC’ staan voor Creative Cloud. Net als vele andere fabrikanten had Adobe, de maker van Photoshop, veel last van piraterij. In plaats van Photoshop Creative Suite te kopen ging men het fotobewerkingsprogramma massaal illegaal downloaden via torrentsites als The Pirate Bay.

Ik wil het allerminst goedpraten, maar ik kan me voorstellen waarom dit op grote schaal gebeurde: Photoshop CS6 kostte in 2012 maar liefst 799 euro, exclusief BTW. De exacte prijzen van voorgaande edities zijn me niet bekend, maar moeten in dezelfde prijscategorie gezocht worden. Tot overmaat van ramp verscheen er om het jaar een nieuwe versie. Dat betekende dus dat je wederom diep in de buidel moest tasten om de nieuwste versie aan te schaffen en toegevoegde of verbeterde functies kon gebruiken.

Als antwoord op deze praktijken kwam Adobe met een oplossing: Adobe Creative Cloud. Gebruikers kopen niet langer een programma, maar sluiten een abonnement af. Laten we Photoshop voor het gemak maar als voorbeeld nemen. Als je een Adobe CC abonnement afsluit, krijg je van het bedrijf een licentie om één of meerdere programma’s een jaar lang te gebruiken. Bovendien ontvang je gratis en voor niets de laatste updates met allerlei handige nieuwe functies. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de Flame-filter (CC 2014) of de dehaze-functie (CC 2015). Met CreativeSync worden je bestanden automatisch gesynchroniseerd met al je (mobiele) apparaten. Op de website van Adobe vind je meer informatie over Adobe Creative Cloud.

Adobe Creative Cloud

Adobe CC fotografie

Houd je je veel met digitale fotografie bezig? Voor deze mensen heeft Adobe het fotografiepakket bedacht. Voor slechts 12,09 euro per maand (inclusief BTW) heb je altijd de nieuwste versie van Photoshop en Lightroom. Een zeer schappelijke prijs als je nagaat wat je er voor terugkrijgt. Het grootste voordeel: Photoshop kost niet langer honderden euro’s om aan te schaffen.

Taal wijzigen van Nederlands naar Engels

Toen ik een Adobe CC fotografieabonnement afsloot, doorliep ik het installatieproces zoals iedereen. Toen ik klaar was met installeren zag ik dat alles in het Nederlands was. Dit tot mijn grote ergernis, want ik heb altijd met een Engelstalige versie van Photoshop gewerkt.

Op een ondersteuningspagina van Adobe zag ik dat je de taal weliswaar kan veranderen, maar was nogal een omslachtig proces. Kort samengevat open je Adobe Creative Cloud op je harde schijf, ga je naar Instellingen en Voorkeuren, selecteer je de tabbladen Creative Cloud en Apps en stel je de juiste taal in. Klaar, toch? Helaas. Als je dit alles hebt gedaan moet je Photoshop van je harde schijf verwijderen en opnieuw installeren voordat de wijzigingen in werking treden. Dat betekent dus dat je al je zelfgemaakte brushes en presets kwijt bent.

Wat een gedoe, dat moet toch makkelijker kunnen? En gelukkig kan dat ook!

Vergeet het bovenstaande en volg het onderstaande stappenplan.

 1. Ga naar de map waar je Adobe CC hebt geïnstalleerd. Op mijn computer is dat C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CC [jaartal]\.
 2. Open deze map en zoek de submap Locales.
 3. Hierin vind je opnieuw een subfolder genaamd nl_NL. Open deze.
 4. Opnieuw zie je een subfolder in beeld, deze keer met de naam Support Files. Open deze map.
 5. Eén van de bestanden in deze map heet ‘tw10428.dat’. Klik nu op de rechtermuisknop, selecteer Naam wijzigen en verander de bestandsnaam in ‘tw10428.bak’.
 6. Sluit Photoshop af en start het programma opnieuw op.
 7. Alle menu’s zijn vanaf nu in het Engels.

Spijt van je keuze en toch liever alles in Nederlands? Geen probleem. Verander dan de bestandsnaam weer terug in ‘tw10428.dat’ en alles wordt weer teruggedraaid.

In de onderstaande video laat ik zien hoe het moet. De video is opgenomen toen ik met Photoshop CC 2015 werkte. Deze methode werkt ook met nieuwere versies van Photoshop. Doe er je voordeel mee!

Handige tip? Vergeet dan niet om hem te delen met je vrienden/collega’s!

13 thoughts on “Taal wijzigen in Photoshop CC

 1. Hallo,
  Kan dit ook andersom dus van engels naar nederlands?
  Ik heb een engelse versie CS6 en zou het graag in het nederlands willen hebben zodat het beter aansluit bij de boeken die ik heb.
  Er zijn natuurlijk vertaallijsten maar direct nederlands is makkelijker.
  Alvast dank,
  Kees.

 2. Helemaal top, dank Anton!
  Ik wist even niet wat ik vervelender vond; van Mac naar Windows layout, of van Engels naar Nederlands, maar het bleek echt het laatste! Ik kon ineens bijna niets meer vinden! Zal nu weer een stuk vlotter verlopen.

 3. Oh dankjewel voor het delen van deze tip, want ik was al bang geworden…moet ik straks alles gaan leren in het Nederlands, terwijl ik engels gewend ben 🙂
  DANKJEWEL!!!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.