post

Huawei TalkBand B2: negen maanden later

Het is nu een jaar geleden dat Huawei de Huawei TalkBand B2 op de markt bracht. Inmiddels loop ik negen maanden rond met deze smartband. Of ik na al die tijd nog steeds blij ben met mijn aankoop lees je in dit artikel.

Mijn eerste ervaringen lees je in mijn Huawei TalkBand B2 review, die ik vorig jaar juli publiceerde op dBird.nl. In deze blog maak ik de eindstand op.

Specificaties Huawei TalkBand B2

Voor wie het niet meer voor de geest kan halen, dit zijn de belangrijkste specificaties van de Huawei TalkBand B2 op een rij:

  • Display: 0.73 inch PMOLED-scherm met een resolutie van 128 x 88 pixels
  • Sensoren: A + G sensoren (accelerometer en gyroscoop)
  • Connectiviteit: Bluetooth 3.0
  • Batterij: 95 mAh
  • Stand-by tijd: 2 tot 3 dagen
  • Oplaadtijd: uur tot anderhalf uur met microUSB
  • Besturingssysteem: Android 4.0+ / iOS 7.0+
  • App: Huawei Wear
  • Prijs: 169 euro

Meestgebruikte functie: Idle Alert

De Huawei TalkBand B2 is in de eerste plaats een activity tracker. Hij houdt precies bij hoeveel stappen je zet, hoeveel calorieën je daarbij verbrandt en hoe je hardloopsessie verloopt. Sinds ik met deze smartband rondloop realiseer ik me dat ik vroeger te veel stil zat. Niet dat ik te weinig beweging had –ik doe immers iedere week enkele uren aan krachttraining– maar er zat geen regelmaat in mijn schema. Ik zat feitelijk hele dagen stil op mijn stoel te typen en naar mijn beeldschermen te staren, aan het eind van de middag of ’s avonds ging ik een uurtje sporten.

Stilzitten wordt ook wel het nieuwe roken genoemd. Te veel en te lang stilzitten wordt in de nieuwste onderzoeken in verband gebracht met aandoeningen als obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, depressie en zelfs kanker. Daarom is het belangrijk om niet alleen tijdens je sportmomenten te bewegen, maar gedurende de hele dag. Ieder uur tot anderhalf uur even vijf minuutjes rekken en strekken of rondjes lopen is al voldoende om deze gezondheidsrisico’s tegen te gaan.

Huawei TalkBand B2

De Huawei TalkBand B2 heeft me daarbij enorm geholpen. Hoe? Dankzij het ingebouwde Idle Alert (voorheen Activity Reminder). Hoe werkt deze? Allereerst download je de bijbehorende applicatie Huawei Wear (Android en iOS). Als je de app opent zie je in de linkerbovenhoek een icoontje van de smartband. Als je daar op tikt zie je de optie ‘Niet-actieve herinneringen’. Als je deze inschakelt krijg je van de TalkBand B2 een seintje/trilsignaal als je meer dan een uur stilzit.

Door allerlei updates is het niet langer mogelijk om zelf te bepalen hoeveel tijd er tussen de alerts mag zitten, of op welke dagen en tijdstippen de TalkBand B2 je geen waarschuwing hoeft te geven. Een enorm gemis en het is mij volstrekt onduidelijk waarom Huawei deze functie uit Huaweu Wear heeft gehaald. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je smartband gaat trillen als je slaapt: vanaf een uur of 20:00 ontvang je geen meldingen meer.

Stappenteller

Een tweede functie die ik zeer intensief gebruik is de stappenteller. Mijn dagelijkse doel van 10.000 stappen haal ik –dankzij het Idle Alert– met gemak.

Maar de stappenteller is nog verre van goed functionerend. Zo is me opgevallen dat de Huawei TalkBand B2 alleen stappen registreert als je de arm waar de smartband aan hangt langs je lichaam heen en weer zwiert. Bellend rondlopen, een winkelwagentje vooruit duwen of wandelen met de kinderwagen wordt niet als wandelen geregistreerd. De TalkBand B2 mist hierdoor een groot aantal stappen die je wel hebt gezet, maar niet als zodanig worden herkend. Mijn Motorola Moto 360 (2nd generation) heeft hier geen last van en noteert netjes al mijn stappen.

Stilzitten en met je armen heen en weer zwieren wordt daarentegen wel als wandelen bestempeld. Ook als ik keyboard of piano speel denkt de smartband dat ik aan het wandelen ben, puur vanwege de polsbewegingen die ik maak. Zodoende heb ik na een driekwart spelen meer dan 1.500 stappen gezet.

Kort samengevat, de stappenteller is een leuke en handige functie, maar Huawei mag nog wel eens kritisch hiernaar kijken.

Huawei TalkBand B2

Smart Alert

Smart Alert gebruikte ik in het begin met grote regelmaat. Als ik ’s ochtends op tijd wilde opstaan zonder mijn vrouw te wekken, is dit ‘slimme alarm’ erg fijn. Sinds de geboorte van mijn zoon is deze functie overbodig geworden.

Smart Alert vind je bij de instellingen onder ‘Alarminstellingen’.

Bellen

In de review die ik afgelopen jaar schreef op deze site was ik al niet te spreken over de ingebouwde Bluetooth headset. Zelfs na maanden van intensief gebruik zie ik geen reden om mijn mening hierover bij te stellen. De kwaliteit hiervan laat ernstig te wensen over: het gekraak is niet minder geworden en de verbinding valt al snel weg als je door je huis loopt. Ook het loskoppelen van de headset en deze in je oor stoppen blijft na al die tijd nog steeds tricky. Je moet namelijk oppassen dat je niet op de knop aan de zijkant drukt: doe je dat wel, dan verbreek je de verbinding.

Activity tracking

De Huawei TalkBand B2 bevat een technologie die Activity Recognition & Tracking heet. Je smartband registreert zijn beweging in maar liefst zes richtingen. Op deze manier denkt hij te weten wanneer je over straat loopt, de trap neemt of gaat fietsen. Deze functie schiet echter behoorlijk tekort. Zo heeft de TalkBand B2 menigmaal in het verleden geregistreerd dat ik had gefietst terwijl dat helemaal niet het geval was. En als ik op mijn hometrainer stap om daadwerkelijk te fietsen, dan herkent hij deze activiteit niet. Je loopt niet, je rent niet: de TalkBand B2 denkt simpelweg dat je dan niets doet, en dus ook geen calorieën verbrandt.

Huawei TalkBand B2

Slaapmonitor

Ook de slaapmonitor is behoorlijk buggy. Stilliggen wordt al als slapen geregistreerd voor mijn gevoel. Zo sliep ik in het verleden volgens de smartband soms wel 10 tot 12 uur op een dag. Ook nu ik sinds enkele maanden vader ben denkt hij nog steeds dat ik 8 tot 10 uur slaap. Ik kan je verklappen dat hij er faliekant naast zit.

Nieuw: berichtalarmen

Bij toeval ontdekte ik dat de Huawei TalkBand B2 tegenwoordig pushnotificaties doorstuurt. Na de laatste update zag ik een nieuw submenu bij de instellingen: berichtalarmen. Een lijst met alle geïnstalleerde apps op je smartphone verschijnt in beeld. Bij iedere app kun je aangeven of de smartband melding maakt van nieuwe ingekomen berichten.

Een leuke toevoeging, maar met zijn beperkingen. Zo krijg je geen feedback of trilsignaal als je bijvoorbeeld een nieuw WhatsApp-bericht hebt gekregen. Verder verschijnt alleen de naam van de persoon of groep in beeld als je een bericht ontvangt. Om de boodschap te lezen moet je je telefoon pakken. Het zou me ook erg lastig lijken om een bericht te lezen op het kleine scherm van de Huawei TalkBand B2.

Huawei TalkBand B2

Conclusie

Met dit alles in mijn achterhoofd, zou ik de Huawei TalkBand B2 dan opnieuw kopen? Of aanraden aan een ander? Waarschijnlijk niet.

Dat wil niet zeggen dat ik niet blij ben met mijn smartband. Integendeel: ik gebruik hem dagelijks zeer intensief en beweeg aanzienlijk meer. Het meest ben ik de spreken over het Idle Alert en Smart Alert. Ondanks zijn gebreken ben ik ook zeer blij met de stappenteller. De meeste andere functies –de Bluetooth headset, slaapmonitor, Activity Recognition, berichtenalarm– weten mij niet te imponeren of bekoren.

Met de kennis van nu zou ik op dit moment een andere wearable aanraden: de Huawei Band B0. Deze heef exact dezelfde functies als de TalkBand B2 –minus de Bluetooth headset– maar is aanzienlijk goedkoper in aanschaf: voor net geen 80 euro heb je er al een. Voor de  Huawei TalkBand B2 moet je nog altijd 169 euro neerleggen. Dat is wel een heel groot prijsverschil die, gezien hoe de headset werkt, in mijn ogen niet te rechtvaardigen is.

Als je op zoek bent naar een activity tracker die alles nauwkeurig en accuraat bijhoudt, dan kun je beter op zoek gaan naar een alternatief.

Huawei Band B0

Huawei Band B0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.