post

Huawei TalkBand B2 review

Afgelopen maart verscheen de nieuwe smartband van Huawei: de TalkBand B2. Inmiddels draag ik deze wearable met Bluetooth-headset ruim een maand om mijn pols. Hoogste tijd dus om de eindstand op te maken. In deze review beschrijf ik mijn ervaringen met de TalkBand B2, wat ik er goed aan vind en waar ik kansen voor verbetering zie. Ook trek ik de vergelijking met zijn voorganger, de TalkBand B1.

Specificaties Huawei TalkBand B2

Hieronder een overzicht van de belangrijkste specificaties van de Huawei TalkBand B2:

 • Display: 0.73 inch PMOLED-scherm met een resolutie van 128 x 88 pixels
 • Sensoren: A + G sensoren (accelerometer en gyroscoop)
 • Connectiviteit: Bluetooth 3.0
 • Batterij: 95 mAh
 • Stand-by tijd: 2 tot 3 dagen (Bluetooth-verbinding ingeschakeld)
 • Oplaadtijd: uur tot anderhalf uur met microUSB
 • Besturingssysteem: Android 4.0+ / iOS 7.0+
 • App: Huawei Wear
 • Prijs: 150 tot 200 euro

Huawei TalkBand B2

Vormgeving

De Huawei TalkBand B2 ziet er zeer fraai uit met zijn slanke en stijlvolle ontwerp, wat onder meer te danken is aan de smalle bandjes en het kleine scherm. De smartband heeft slechts één fysieke knop aan de zijkant, waarmee je onder meer navigeert en de wearable in- en uitschakelt. De onderkant van de polsband heeft nog twee knopjes. Als je deze tegelijkertijd indrukt komt de Bluetooth-headset met rubber oortje tevoorschijn. Ondanks dat de headset en polsband twee afzonderlijke onderdelen zijn, vormen ze samen één prachtig geheel. Huawei heeft duidelijk veel tijd en aandacht aan het design van deze smartband besteed.

De TalkBand B2 heeft siliconen polsbandjes in de kleuren zwart en wit. Er is ook een variant met een traditionele leren band. Aan de onderkant heeft Huawei twee kleine pinnetjes verwerkt waarmee de polsbanden makkelijk zijn te vervangen. De Bluetooth-headset is gemaakt van aluminium en verkrijgbaar in de kleuren zwart, zilver en goud.

De TalkBand B1 had nog een USB-aansluiting aan het uiteinde van de polsband zitten. Deze is inmiddels (gelukkig) verruild voor een microUSB-aansluiting die zich onder de headset bevindt. Ook heeft de polsband voortaan een opening waar je de andere siliconen band doorheen haalt. Met een pinnetje bevestig je de smartband om je pols. Al met al zit de TalkBand B2 een stuk prettiger en steviger dan zijn voorganger: daar bungelde de polsband alle kanten op.

Huawei TalkBand B2

Display

Het PMOLED-display is slechts 0.73 inch groot (ongeveer 2 cm breed en 4,5 centimeter lang) en heeft een resolutie van 128 x 88 pixels, maar laat je hierdoor niet misleiden: de informatie is prima van het scherm af te lezen. Zodra je echter een stap buiten de deur zet en het enigszins zonnig is, dan is de informatie van het display vrijwel onleesbaar. Mocht je de TalkBand B2 buitenshuis willen gebruiken voor het hardlopen, dan is dit een dingetje om rekening mee te houden.

Een geweldige toevoeging in mijn ogen is het feit dat deze smartband een touchscreen heeft, iets wat je nog maar bij een handjevol activity trackers terugziet. Hiermee blader je snel en eenvoudig door de verschillende menu’s.

Waar ik ook happy van word is dat alle informatie horizontaal in beeld verschijnt. Bij de meeste smartbands met een langwerpig ontwerp wordt de informatie over de lengte van het scherm weergegeven. Hierdoor moet je op een vreemde en onnatuurlijke manier je hoofd bewegen om alles goed te lezen. De TalkBand B2 toont alles in de breedte. Net zoals je op een horloge kijkt hoe laat het is, kijk je met deze wearable op een prettige manier naar het scherm. Dit is een grote verbetering ten opzichte van zijn voorganger, de TalkBand B1.

Ten slotte is het scherm IP57 gecertificeerd, wat inhoudt dat hij stofvrij en waterdicht is. Hij kan tot een half uur onder water gedompeld worden op een diepte van anderhalve meter zonder schade op te lopen. Hardlopen in de regen of zwemmen met de TalkBand B2 is dus geen enkel probleem.

Huawei TalkBand B2

Sporten

De Huawei TalkBand B2 is een sportband die nauwkeurig bijhoudt hoeveel je op een dag beweegt. Zo registreert hij hoeveel je stappen je op een dag zet, het aantal calorieën dat je daarbij verbrandt en hoelang je hebt gefietst of hardgelopen. De smartband bevat Activity Recognition & Tracking die zes richtingen registreert. Zodoende weet de TalkBand B2 wanneer je wandelt, fietst of een trap oploopt. Heel accuraat is deze technologie niet in mijn ogen: meer dan eens gaf de smartband aan dat ik gefietst had terwijl dit niet zo was. En op een hometrainer fietsen herkent de smartband niet.

Helaas ontkom je er ook bij de TalkBand B2 niet aan dat hij niet alle sportactiviteiten goed meet. Als je gaat fitnessen telt hij niet het aantal verbrande calorieën van de workout, enkel het aantal stappen. De ingebouwde hardloopfunctionaliteit doet het wel prima. Ook heb ik de stappenteller uitvoerig getest en ook die doet nauwkeurig wat ie hoort te doen.

Huawei TalkBand B2Huawei Wear

Huawei Wear (Android en iOS) is de applicatie die al je sportactiviteiten en prestaties bijhoudt. De app is sober en minimalistisch en toont alleen de broodnodige gegevens. Een nieuw ontwerp zou in mijn ogen niet misstaan.

Zodra je Huawei Wear opent synchroniseert de app de data van de activity tracker. In een oogopslag zie je het aantal stappen dat je vandaag hebt gezet, hoeveel calorieën je verbrandt hebt en hoelang je gewandeld, gerend en gefietst hebt. Als je op de onderste balk drukt verschijnt een gedetailleerd overzicht van je sportactiviteiten in beeld.

Alarmen

In de linkerbovenhoek staat een icoontje van een sporthorloge. Als je daar op drukt kom je in het menu terecht waar je één of meerdere Smart Alerts kunt instellen. Met een smart alert gaat de TalkBand B2 trillen op het door jou ingestelde tijdstip. Het is aan handige functie als je partner naast je ligt te slapen en jij vroeg wilt opstaan zonder hem of haar te wekken.

Naast smart alerts vind je in dit menu ook de Activity Reminder, een van mijn favoriete functionaliteiten. Wie een zittend beroep heeft zoals ik kan instellen dat hij een notificatie ontvangt van de smartband wanneer je te lang stilzit. Uit onderzoek blijkt dat te lang stilzitten slecht is voor je spieren en stofwisseling. Daarom is het verstandig ieder uur eventjes te bewegen. De Activity Reminder geeft een kort trilsignaal waarbij er een mannetje in  beeld verschijnt die aan het rekken en strekken is. De begin- en eindtijd, interval en dagen bepaal je zelf.

Rechts boven in de hoek van het openingsscherm vind je een poppetje. Hiermee ga je naar het menu waar je je persoonlijke profiel instelt. Tevens kun je hier je dagelijkse doelstelling (Goals) opgeven. Deze beperkt zich, net zoals de meeste smartbands, tot het aantal stappen per dag.

Statistieken

Druk je op de grote cirkel van het hoofdscherm, dan beland je in het scherm met alle statistieken. Daar vind je terug hoeveel stappen je de afgelopen maand hebt gezet en hoeveel calorieën je daarbij hebt verbrand. Een handige toevoeging voor wie zijn activiteiten in de gaten wil houden, maar meer ook niet. Door op Share te drukken deel je je prestaties met je vrienden op Facebook of WeChat.

Ten slotte houdt de TalkBand B2 nauwkeurig bij hoe je nachtrust was. Het maakt daarbij een onderscheid tussen lichte slaap en diepe slaap.

Bluetooth-headset

Naast een activity tracker is de TalkBand B2 een headset. Op het moment dat je gebeld wordt verschijnt de naam of het telefoonnummer op het display. Met de knoppen op de polsband ontkoppel je de headset. Door op de knop aan de zijkant van de headset te drukken neem je het gesprek aan.

Dankzij de ergonomische earplug zit de headset comfortabel in je oor. Het is een hele verbetering ten opzichte van de vorige versie, waar de headset zo klein is dat hij vrijwel meteen weer uit je oor valt. Het voordeel spreekt voor zich: handsfree bellen.

Huawei TalkBand B2

De kwaliteit van de headset laat echter te wensen over. Ik had vaak last van gekraak en een slechte verbinding, in enkele gevallen viel hij zelfs helemaal weg. Het loskoppelen van de headset, deze in je oor doen en het gesprek opnemen zijn in praktijk te veel stappen om een telefoontje aan te nemen. Je telefoon uit je broekzak en opnemen is vele malen sneller. De headset vergt nog flink wat werk.

Ook de Bluetooth-verbinding is verre van optimaal. Als ik mijn smartphone op mijn bureau laat liggen en naar het toilet ga, krijg ik al de melding dat de verbinding is verbroken. Mogelijk is dit te wijten aan het feit dat de TalkBand B2 met Bluetooth 3.0 werkt in plaats van de nieuwere versie 4.0 of 4.1.

Accuduur en opladen

De batterij van de TalkBand B2 heeft een capaciteit van 95 mAh. Als je denkt dat hij hierdoor in no-time leeg is, dan heb je het mis. Hij  gaat, als hij volledig is opgeladen, twee-en-een-halve dag tot drie dagen mee, als je tenminste geen uren achtereen belt met de Bluetooth headset. Opladen gaat zeer snel: binnen anderhalf uur is de batterij volledig opgeladen.

Huawei TalkBand B2

Conclusie

De slotsom. De Huawei TalkBand B2 is een degelijke activity tracker die vrij nauwkeurig het aantal stappen, diverse sportactiviteiten en verbrande calorieën meet. Dit aspect doet precies wat je ervan mag verwachten. Tevens ben ik liefhebber van de Smart Alert en Activity Reminder. De Bluetooth headset daarentegen is een potentiële dealbreaker. De verbinding kraakt veel en valt soms helemaal weg. De kwaliteit van het scherm valt eveneens tegen. Binnenshuis is alles prima te lezen, maar eenmaal buiten zie je nauwelijks of het scherm aan of uit staat.

Of de Huawei TalkBand B2 iets voor jou is, moet je zelf bepalen. Mijn ervaringen en bevindingen heb ik uitgebreid uit de doeken gedaan in deze review. Als smartband en activity tracker voldoet de TalkBand B2 aan mijn verwachtingen en kan ik hem van harte aanbevelen. Zoek je daarentegen een apparaat waarmee je ook handsfree kunt bellen, dan zou ik vooral verder kijken. Wil je ook notificaties ontvangen van bijvoorbeeld Gmail of WhatsApp? Dan kun je beter op zoek gaan naar een smartwatch.

Rating: vier sterren

Vier sterren

 

 

Pluspunten Huawei TalkBand B2

 • Stijlvol design
 • Zit lekker om de pols
 • De smartband meet nauwkeurig je inspanningen en aantal verbrande calorieën
 • Activiteitenherinnering
 • Overzichtelijke statistieken en overzichten met Huawei Wear
 • Stofvrij en waterdicht
 • Snel opgeladen
 • Handsfree bellen

Minpunten Huawei TalkBand B2

 • Telefoneren met de headset is niet prettig
 • Bluetooth-verbinding valt snel weg
 • Scherm is buitenshuis praktisch onleesbaar
 • Geen hartslagmeter
 • Prijzig: 150 tot 175 euro

Galerij Huawei TalkBand B2

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.