post

Mobiel-vriendelijke sites vanaf mei hoger gerankt in Google

Websites die mobiel-vriendelijk zijn worden vanaf 1 mei beloond met een hogere ranking in de zoekmachine van Google. Zorg er dus voor dat je site geoptimaliseerd is voor smartphones en tablets. Maar hoe doe je dat?

De PC-verkoop neemt al jaren af. In plaats daarvan kiezen wij meer en meer voor mobiele apparaten als laptops, netbooks en ultrabooks, maar ook smartphones en tablets/convertibles.

Afgelopen jaar kondigde Google al aan dat het mobiel-vriendelijke websites in de toekomst hoger te ranken in de Search Engine Result Page (SERP). Een logische stap aangezien we vandaag de dag steeds vaker naar onze smartphone of tablet grijpen om te internetten.

Om dit te bereiken heeft de zoekmachinegigant zijn zoekalgoritme aangepast. Google schrijft op zijn blog dat vanaf 1 mei mobiel-vriendelijke websites hoger in de zoekresultaten belanden dan niet-mobiel-vriendelijke sites. En aangezien Google een marktaandeel van zo’n 93% heeft in Nederland, is het verstandig om met dit gegeven aan de slag te gaan.

Mobiel-vriendelijk

Misschien een heel basale vraag, maar wanneer is een website ‘mobiel-vriendelijk’? Wat houdt dit in?

Een website krijgt het predicaat ‘mobiel-vriendelijk’ als het aan de volgende vier voorwaarden voldoet:

  • Mobiel-vriendelijke websites vermijden software die geen gemeengoed zijn voor mobiele apparaten, zoals Flash.
  • De tekst op mobiel-vriendelijke sites is goed leesbaar zonder dat het nodig is om in te zoomen.
  • Alle content wordt goed weergegeven op het scherm zodat gebruikers niet horizontaal hoeven te scrollen.
  • Links (URL’s) staan dusdanig ver uit elkaar geplaatst dat het voor gebruikers makkelijk is om hier op te drukken.

Is jouw website mobiel-vriendelijk?

Om te kijken of jou website mobiel-vriendelijk is, heeft Google een speciale tool gelanceerd: de Mobile Friendly Test. Het enige dat je hoeft te doen is de URL van je site naar het zoekvenster op deze pagina te kopiëren en op ‘Analyseren’ te drukken.

Als jouw site mobiel-vriendelijk is, net als dBird.nl, dan verschijnt de onderstaande afbeelding in beeld.

Mobiel-vriendelijke sites vanaf mei hoger gerankt in Google

Hoe maak ik mijn website mobiel-vriendelijk?

Maak je, net als ik, gebruik van een content management systeem (cms) als WordPress of Joomla!? Kies dan voor een mobiel-vriendelijk thema of sjabloon voor je site. In de beschrijving van het thema vermeldt de maker of het template mobiel-vriendelijk. Staat er niets over in? Dan is de kans groot dat dit niet het geval is.

Je kunt ook een live demo of preview bekijken van het thema: dan zie je in één oogopslag wat het vergroten of verkleinen van je browser met de vormgeving en weergave van de content doet.

In de handleiding voor software van derden heeft Google een beschrijving geplaatst hoe je je site mobiel-vriendelijk kunt maken met de meest populaire content management systemen. Naast WordPress en Joomla! vind je hier onder meer Drupal, Blogger en Magento.

In de mobiele handleiding voor webmasters geeft Google tips voor het optimaliseren van je website als je niet met een van de hierboven genoemde cms’en werkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.