post

Contactformulier maken met WordPress

Communiceren met je doelgroep en (potentiële) klanten is een belangrijk onderdeel van ondernemen. Je doet er dan ook verstandig aan om een contactformulier toe te voegen op je website. In de onderstaande video laat ik zien hoe je met WordPress een contactformulier maakt en deze toevoegt aan je contactpagina. 

Voor de komst van content management systemen  (cms) en plugins was het maken van een contactformulier een lastige klus. Je moest thuis zijn in HTML, en bij voorkeur ook CSS. En dan ging je aan de slag met form, input label, fieldset, legend, attributen, en ga zo maar door. En dan moest je het contactformulier nog responsief maken. Kortom, een hoop gedoe.

Contactformulieren maken met en toevoegen in WordPress

Met de komst van plugins is het tegenwoordig allemaal gelukkig een stuk minder afschrikwekkend en makkelijker. Speciaal voor deze gelegenheid heb ik een video opgenomen waarin ik laat zien hoe je een contactformulier maakt met WordPress, een populair cms waar wereldwijd meer dan 75 miljoen websites op draaien (waaronder dBird.nl). Omdat we gebruikmaken van een plugin hoef je je HTML- en CSS-kennis niet op te poetsen.

De plugin die ik in deze video gebruik heet Contact Form 7. Als je deze downloadt en installeert op de server van je hostingprovider kun je meteen aan de slag.

 

reCAPTCHA

Wat ik in de bovenstaande video niet uitleg is hoe je een zogeheten reCAPTCHA toevoegt aan je contactformulier. In het kort: wat is reCAPTCHA?

reCAPTCHA is de opvolger van de CAPTCHA-code. Dat staat voor Completely Automated Public Turingtest to tell Computers and Humans Apart. Simpel gezegd is het een manier om ervoor te zorgen dat een robot niet automatisch contactformulieren kan invullen en opsturen. Daarvoor moet er een cijfer- en/of letterreeks ingevuld worden in een invoerveld, iets wat vroeger alleen mensen konden. Sommige hackers en spammers hebben manieren gevonden om deze blokkade te omzeilen.  Het antwoord van Google op deze ontwikkeling was de reCAPTCHA, een verbeterde manier om contactformulieren te beveiligen.

Het toevoegen van een reCAPTCHA is aan te raden, omdat het spam buiten de deur houdt. Het toevoegen van een reCAPTCHA aan een contactformulier is niet moeilijk, maar je moet er wel wat moeite voor doen. In de video hieronder laat ik stap-voor-stap zien hoe je zelf een reCAPTCHA toevoegt aan je contactformulier.

 

Veel succes ermee!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.